Sähköpotkulaudat puhuttavat – Helsingin kaupunki on koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiinSähköpotkulaudat puhuttavat – Helsingin kaupunki on koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiin
0 0
Read Time:3 Minute, 36 Second

Sähköpotkulautojen määrä Helsingissä jatkanut kasvua ja kesällä 2022 Helsingissä oli enimmillään 18 000 yhteiskäyttöistä sähköpotkulautaa. Kaupunki on koonnut verkkosivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähköpotkulaudoista.

Kaupunki on neuvotellut yritysten kanssa lautojen määrärajoituksista, mutta kaikki yritykset eivät suostuneet rajoituksiin. Yhteistyössä yritysten kanssa on kuitenkin sovittu potkulautojen nopeusrajoituksista, viikonloppuöiden käyttökatkosta sekä käyttämättömien lautojen siirroista keskustasta. Kaupunki on myös ydinkeskustassa varannut erillistä tilaa sähköpotkulautojen pysäköintiin. Juurisyyhyn puuttuminen, eli vuokrattavien sähköpotkulautojen määrän rajoittaminen, voisi auttaa potkulautojen pysäköintiongelmiin, mutta kaupungin tulkinnan mukaan se vaatisi lainsäädännön muutosta.

Pysäköintiongelmiin haettu ratkaisuja yritysten kanssa

Kesän 2022 aikana keskustassa testattiin uutta pysäköintimallia, yritysten omaa pysäköintipartiota ja kuvan ottamista pysäköidystä laudasta. Näistä toimenpiteistä sovittiin yhdessä yritysten kanssa keväällä 2022 ja pysäköintimallista päätettiin kaupunkiympäristölautakunnassa.

”Pysäköintimallikokeilun tulokset eivät ole kaikilta osin valmiita, mutta kokeilu on osoittanut, että toteutetut pysäköintipaikat ei ole yksinään toimiva ratkaisu, jos kaupungilla ei ole mahdollisuutta säädellä lautojen ja kaupunkiin tulevien yritysten määriä”, sanoo yksikön päällikkö Heikki Palomäki katu- ja liikennesuunnittelusta.

Yritysten kanssa on sovittu, että niiden laudat ovat siistissä järjestyksessä, eikä niiden kasautumisesta saa aiheutua haittaa. Jos sähköpotkulaudasta aiheutuu vaaraa tai kohtuutonta haittaa, yrityksen on siirrettävä sähköpotkulauta välittömästi. Keskusta-alueelle on myös sovittu säännöstä, jonka mukaan yli 24 tuntia paikallaan oleva lauta pitäisi siirtää alueelta pois 12 tunnin aikana.

Kaupungilla on tiedossa, että yritykset eivät ole pystyneet suoriutumaan lautojen siirroista riittävän hyvin. Kaupunki onkin elokuussa pilotoinut niin kutsuttua varastosiirtoa, jossa huomattavaa haittaa aiheuttaneet laudat siirretään kaupungin hallinnoimiin tiloihin. Jokaisesta siirrosta tulee tehdä valituskelpoinen päätös, mikä lisää hallintotyötä pysäköinnin valvonnassa.

Nykyisillä taksoilla lautojen siirrosta saatava 20 euron maksu ei kata siirrosta aiheutuvia kustannuksia. Siirtohinnastoa ja muuta pysäköinnin valvonnan toimintaa kehitetään edelleen kesää 2023 ajatellen.

Suureen lautamäärään kohdistuvat varastosiirrot eivät kuitenkaan kaupungin näkökulmasta ole kestävä ratkaisu lautojen määrään liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi, koska ensisijaisesti pitäisi puuttua pysäköintiongelmien juurisyihin eli lautojen määrään.

Pysäköinnin kieltäminen liikennemerkillä mahdollista, mutta vaikutukset liikkumisrajoituksiin merkittäviä

Sähköpotkulautojen pysäköinnin kieltäminen on teknisesti mahdollista käyttämällä tekstillistä liikennemerkkiä (tieliikennelaki §75). Liikkumista ja liiketoimintaa rajoittavan liikennemerkin käytön vaikutukset tulee selvittää huolella. Kadunpitäjän velvollisuutena on myös huolehtia liikenteen ohjauksen selkeydestä. Vaikutusten laajuus riippuisi mahdollisen kieltoalueen laajuudesta.

Vaikutusten selvittäminen on yksi syy, miksi tähän laajamittaiseen kieltoon ei olla vielä lähdetty. Lisäksi heinäkuun aikana sähköpotkulautojen määrä pieneni ja muita ratkaisuja pyrittiin vielä löytämään yhteistyössä yritysten kanssa.

Laajamittaisesta sähköpotkulautojen pysäköintikieltoalueesta ja sähköpotkulaudoille osoitettujen pysäköintipaikkojen toteutuksesta päätettäisiin kaupunkiympäristölautakunnassa.

Sähköpotkulautojen määrää ei kaupunki voi säännellä

Kaupunki ei voi omalla päätöksellään rajoittaa kaupungin alueella toimivien yritysten määrää tai niiden liiketoimintaa rajoittamalla lautojen määrää.

Kaupunki neuvotteli yritysten kanssa lautojen määrärajoituksista keväällä 2022, mutta kaikki yritykset eivät suostuneet rajoituksiin. Myöskään se, että kaupunki kilpailuttaisi alueelleen sähköpotkulautapalvelun, ei nykyisellä lainsäädännöllä estäisi muita yrityksiä jatkamasta toimintaa tai uusien yritysten tuloa markkinoille.

Sähköpotkulautojen määrän sääntely vaatisi kaupungin tulkinnan mukaan lainsäädännön muutosta niin, että yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen vuokraamisesta tehtäisiin luvanvaraista toimintaa. Luvan myöntäminen voisi siten tapahtua esimerkiksi kilpailutuksen perusteella.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää kaupunkien toimivallan lisäämisen mahdollisuuksia asiassa, ja kaupunki käy aiheesta aktiivista keskustelua ministeriön kanssa. Kaudella 2023 varaudutaan kuitenkin toimimaan nykyisen vapaaehtoisuuteen perustavan sopimisen puitteissa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 20.9. vastausta sähköpotkulaudoista tehtyyn valtuustoaloitteeseen. Suunnitelma sähköpotkulautojen haittojen hallinnasta kaudelle 2023 valmistellaan kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn alkuvuoden 2023 aikana.

Usein kysytyt kysymykset

Kaupunki on koostanut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähköpotkulaudoista. Kysymykset ja vastaukset luettavissa sivulta: hel.fi/potkulaudat.

Lähde: Helsingin Kaupunki


Muuta luettavaa muualta:

Mikä on tubettaja?

Tubettaja tuottaa videosisältöä verkkoon yksin tai ryhmässä YouTube-videopalveluun, jonne  sisältö suosituimpana suoratoistovideopalveluna useimmiten ladataan. Monet tubettajat tekevät videoita työkseen, sillä he saavat videoiden katseluista tuloja. Moni tubettaja saa tulonsa kaupallisesta yhteistyöstä tai videoissa pyörivistä mainoksista. Kaikki tubettajien tulot ovat veronalaista tuloa ja niistä pitää maksaa veroa.

Suomalaiset ovat kahvikansaa, mutta tiesitkö tämän Moccamasterista?

Ensimmäinen Moccamaster jonka suunnitteli Gerard C. Smit, julkistettiin vuonna 1969. Moccamaster-kahvinkeittimet valmistetaan käsityönä Alankomaissa.Monen suomalaisen taloudesta tai yrityksen toimistosta löytyy Moccamaster, mutta nykyään löytyy myös kahvikapseleita monesta taloudesta. Kapselikahveja on monta eri makua, joten löydät varmasti mieluisan kahvin itsellesi. Tutustu kapselikahvi valikoimiin kapselikahvit.fi nettisivustolla.

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

Autourheilun sydämentykytys: Nopeuden ja jännityksen maailma

Autourheilu on adrenaliinia pumppaavaa ja nopeuden täyttämää toimintaa. Moottoriurheilulajit, kuten ralli, Formula 1 ja autourheilun eri kilpailusarjat, tarjoavat jännitystä ja taitoa yhdistävän näytöksen. Kilpailijat testaavat rajojaan vauhdin, taktiikan ja teknologian avulla. Autourheilu on suosittua ympäri maailmaa, ja se kiehtoo sekä kuljettajia että katsojia kaikkialla.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

72 thoughts on “Sähköpotkulaudat puhuttavat – Helsingin kaupunki on koonnut vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

  1. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  2. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  3. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  4. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  5. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  6. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

  7. […] Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *