Perintövero
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Varainsiirtovero on vero, joka maksetaan kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin omistusoikeuden siirtyessä. Se on merkittävä tulonlähde Suomen valtiolle ja sillä on tärkeä rooli asuntomarkkinoiden säätelyssä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää varainsiirtoverosta:

Mitä on varainsiirtovero?

Varainsiirtovero on luovutusvoittovero, joka maksetaan, kun omistusoikeus kiinteistöön, asunto-osakkeeseen tai muuhun arvopaperiin siirtyy toiselle henkilölle. Verovelvollinen on yleensä ostaja, mutta tietyissä tapauksissa myös myyjä voi olla verovelvollinen.

Varainsiirtoveron määrä

Varainsiirtoveron määrä riippuu kohteen tyypistä ja kauppahinnasta. Vuonna 2024 voimassa olevat varainsiirtoveroprosentit ovat:

  • Kiinteistöt: 4%
  • Asunto-osakkeet ja muut tilat: 2%
  • Muut arvopaperit: 1,6%

Jos ostat ensiasunnon, voit olla oikeutettu varainsiirtoveron vapautukseen. Vapautus koskee enintään 400 000 euron kauppahintaa.

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen

Varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava oma-aloitteisesti. Ilmoitus ja maksu tehdään Verohallinnon verkkosivustolla. Ilmoitus on tehtävä 60 päivän kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Varainsiirtoveron välttäminen

Varainsiirtoveroa ei voida välttää kokonaan, mutta sitä voi pienentää tietyillä keinoilla. Yksi keino on ostaa ensiasunto. Toinen keino on ostaa kohde yhdessä puolison tai muun läheisen kanssa.

Varainsiirtoveron vaikutus asuntomarkkinoihin

Varainsiirtoverolla on vaikutusta asuntomarkkinoihin. Se voi nostaa asunnon ostohintaa ja vaikeuttaa ensiasunnon hankintaa. Varainsiirtoverolla voi olla myös positiivisia vaikutuksia, sillä se voi hillitä asunnon hintojen nousua ja edistää asunnon omistamisen tasa-arvoa.

Lisätietoa varainsiirtoverosta

Lisätietoa varainsiirtoverosta löydät Verohallinnon verkkosivustolta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/asuminen/varainsiirtovero/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *