Punkit
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Suomalaisella kesällä punkki on ikävä osa luonnonläheistä elämää. Nämä pienet verta imevät loiset voivat levittää vakaviakin tauteja, kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Siksi on tärkeää osata tunnistaa punkit, tietää niiden pureman oireet ja osata poistaa ne turvallisesti.

Mitä punkit ovat?

Punkit ovat hämähäkkieläimiä, jotka elävät metsissä, puistoissa ja jopa puutarhoissa. Ne ovat aktiivisimmillaan kevätistä syksyyn ja voivat tarttua ihmiseen tai lemmikkiin ruohikosta tai pensaista.

Punkit tunnistaa niiden litteästä, pyöreästä muodosta. Ne ovat yleensä ruskeita tai mustia, mutta voivat olla myös vihreitä tai keltaisia. Punkin koko vaihtelee lajista riippuen, mutta aikuiset punkit ovat yleensä noin 3-5 millimetrin suuruisia.

Miten punkit purevat?

Punkit purevat ihmisen tai eläimen ihoa ja imevät verta. Purema on yleensä kivuton, eikä sitä välttämättä edes huomaa. Punkki voi pysyä iholla useita päiviä ja imeä verta jopa 2 millilitraa päivässä.

Mitkä ovat punkkien levittämät taudit?

Punkit voivat levittää useita vakavia tauteja, joista yleisimpiä ovat:

  • Borrelioosi: Bakteeri-infektio, joka voi aiheuttaa niveltulehduksia, sydänongelmia ja hermosto-oireita.
  • Puutiaisaivokuume: Virustauti, joka voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja aivohalvausta.
  • Kuumetauti: Bakteeri-infektio, joka voi aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja.

Miten tunnistaa punkin pureman?

Punkin pureman voi tunnistaa punaisesta, kutiavasta kohdasta iholla. Punkki voi olla yhä kiinni iholla puremakohdassa. On tärkeää tarkistaa itsensä ja lemmikkinsä päivittäin punkkien varalta, varsinkin jos olet viettänyt aikaa ulkona luonnossa.

Miten poistaa punkki?

On tärkeää poistaa punkki iholta mahdollisimman pian pureman jälkeen. Punkin poistamiseen on olemassa useita tapoja:

  • Punkkipihdit: Nämä ovat paras tapa poistaa punkki iholta. Punkkipihdit tarttuvat punkkiin tiukasti ja vetävät sen irti iholta kokonaan.
  • Pinsetit: Voit myös käyttää pinsettejä punkin poistamiseen. Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se varovasti irti. Vältä punkin puristamista tai kiertämistä.
  • Kynsilakka: Voit levittää kynsilakkaa punkin päälle. Kynsilakka tukahduttaa punkin ja se irtoaa itsestään muutaman tunnin kuluttua.

Mitä tehdä punkin poiston jälkeen?

Punkin poiston jälkeen on tärkeää puhdistaa puremakohta desinfiointiaineella. Tarkkaile puremakohtaa muutaman viikon ajan punaisuuden, turvotuksen tai kuumeen varalta. Jos havaitset oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Miten ehkäistä punkkien puremia?

On olemassa useita asioita, joita voit tehdä punkkien puremien ehkäisemiseksi:

  • Käytä peittävää vaatetusta: Kun olet ulkona luonnossa, käytä pitkiä housuja ja hihoja. Voit myös suihkauttaa vaatteisiin hyönteiskarkotetta, joka sisältää DEET:tä tai ikaridiinia.
  • Tarkista itsesi ja lemmikkisi: Tarkista itsesi ja lemmikkisi päivittäin punkkien varalta, varsinkin jos olet viettänyt aikaa ulkona luonnossa.
  • Poista punkit heti: Jos löydät punkin iholtasi, poista se heti ohjeiden mukaan.
  • Rokota itsesi: Voit rokottautua puutiaisaivokuumetta vastaan.

Lue myös: Siperianhusky

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *