Kuuma kesä ja helle
0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Kesä on monen suomalaisen suosikkivuodenaika, mutta helteet voivat tehdä siitä tukalan. Kun lämpötila kipuaa yli 25 asteen, on aika ottaa käyttöön keinot, joilla selvitä paahteesta. Tämä opas tarjoaa kattavan tietopaketin helteestä ja sen vaikutuksista sekä käytännön vinkkejä viilentymiseen.

Mikä on helle ja miksi se on haaste?

Helle määritellään eri tavoin eri maissa. Suomessa hellepäivänä vuorokauden ylin lämpötila ylittää 25 °C. Ilmatieteen laitoksen mukaan hellejaksosta puhutaan, kun vähintään kolmena peräkkäisenä päivänä ylin lämpötila ylittää 25 °C.

Helle voi aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten nestehukkaa, lämpöuupumusta ja jopa lämpöhalvausta. Erityisen herkkiä helteelle ovat vanhukset, lapset, raskaana olevat ja kroonisesti sairaat. Helle voi myös pahentaa jo olemassa olevia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia.

Helteen vaikutukset kehoon

Nestehukka: Hikoilu on kehon tapa viilentää itseään, mutta se johtaa nestehukkaan, jos nesteytyksestä ei huolehdita. Lieväkin nestehukka voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia.

Lämpöuupumus: Lämpöuupumuksen oireita ovat voimakas hikoilu, huimaus, päänsärky, pahoinvointi ja lihaskrampit. Lämpöuupumus voi kehittyä, jos nestehukkaa ei hoideta.

Lämpöhalvaus: Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, jossa kehon lämmönsäätely pettää täysin. Oireita ovat korkea kuume, sekavuus, tajuttomuus ja kouristukset. Lämpöhalvaus vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Helteen vaikutukset luontoon ja yhteiskuntaan

Helteet voivat aiheuttaa myös laajempia ongelmia. Kuivuus lisää metsäpalojen riskiä ja vaikeuttaa maataloutta. Sähköverkon kuormitus voi kasvaa, kun ihmiset käyttävät ilmastointia viilentääkseen kotejaan. Helle voi myös lisätä levottomuutta ja aggressioita.

Miten selvitä helteestä?

1. Juo riittävästi nesteitä: Vesi on paras janojuoma helteellä. Vältä alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia, sillä ne kuivattavat elimistöä.

2. Pukeudu kevyesti ja väljästi: Valitse vaaleita, hengittäviä materiaaleja, kuten puuvillaa tai pellavaa.

3. Suojaa iho ja silmät auringolta: Käytä aurinkovoidetta, hattua ja aurinkolaseja.

4. Vältä fyysistä rasitusta helteellä: Siirrä ulkoilu ja liikunta aamuun tai iltaan, kun on viileämpää.

5. Viilennä asuntoa: Pidä ikkunat ja verhot kiinni päivällä ja tuuleta yöllä. Käytä tarvittaessa tuuletinta tai ilmastointilaitetta.

6. Huolehdi erityisesti riskiryhmistä: Varmista, että vanhukset, lapset ja sairaat saavat riittävästi nestettä ja viilentymistä.

7. Seuraa säätiedotuksia: Tarkista säännöllisesti Forecan sääennusteet ja varaudu helteeseen ajoissa.

Lisävinkkejä viilentymiseen

  • Viilentävät ruoat: Nauti kylmiä keittoja, salaatteja ja hedelmiä.
  • Jalkakylpy: Kylmä jalkakylpy viilentää tehokkaasti koko kehoa.
  • Kylmä suihku tai kylpy: Ota lyhyt, viileä suihku tai kylpy.
  • Märkä pyyhe: Laita märkä pyyhe niskan tai otsan ympärille.
  • Puhaltimet: Aseta puhaltimet niin, että ne puhaltavat ilmaa poispäin kehosta.

Tulevaisuuden näkymät

Ilmastonmuutos lisää helteiden todennäköisyyttä ja voimakkuutta myös Suomessa. On tärkeää varautua helteisiin ja oppia selviytymään niistä. Tulevaisuudessa voimme odottaa yhä useampia ja pidempiä hellejaksoja. On tärkeää sopeutua muuttuvaan ilmastoon ja kehittää uusia tapoja viilentää kotejamme ja kaupunkejamme.

Yhteenveto

Kuuma kesä ja helle ovat osa suomalaista kesää, mutta ne voivat aiheuttaa myös haasteita. Valmistautumalla helteisiin ja noudattamalla näitä vinkkejä voit nauttia kesästä turvallisesti ja viileästi. Muista, että helteisiin kannattaa suhtautua vakavasti ja huolehtia erityisesti riskiryhmistä. Voit katsoa sääennusteet esimerkiksi Foreca -palvelun kautta kätevästi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *